De lin e de lan

Dret a decidir i PSC

Catalunya exerceix el seu autogovern a través de l’Estatut i la Constitució, que reconeix i garanteix el principi d’autonomia a les “nacionalitats i regions” que integren l’Espanya plural. La Generalitat, de fet, té àmplies competències en matèries bàsiques com la salut i l’educació. Per tant, no partim de zero.

En conseqüència, és un error plantejar el dret d’autodeterminació de forma absoluta (i encara més reduir la democràcia, que implica diàleg, intermediació i deliberació, a simple plebiscit) com si Catalunya patís una situació d’opressió nacional o, si més no, com si el país no disposés d’institucions pròpies. Quan Aran faci també el pas, haurà de parlar abans amb la Generalitat, com és obvi, ja que la Vall exerceix el seu autogovern per mitjà de l’Estatut (article 11). O el que li demanem a l’Aran no ho cal per a Catalunya?

Sigui com sigui, són els catalans i les catalanes sofrents per causa de les injustícies i les desigualtats així com, per tant, de les conseqüències del neoliberalisme nostrat, el dèficit d’infraestructures i la manca de finançament de les competències esmentades, les que requereixen un gran Pacte Social i Democràtic, de regeneració democràtica i reforma social i econòmica, amb instruments com la millora del sistema de finançament i l’anomenat dret a decidir, sobre la base del diàleg i l’acord a què obliga la raó democràtica i el pacte constitucional (al qual, per cert, està concernida, en primeríssim lloc, l’Administració General de l’Estat amb el deure de garantir l’exercici de l’autonomia, no pas amb ofensives recentralitzadores contràries a aquest pacte fundacional). Per tant, ni el govern central ni el govern català no poden defugir la seva responsabilitat per arribar, abans, a un acord polític. De què servirà arribar al Congrés amb una proposta unilateral, sense cap acord previ?

Per això, sembla raonable el posicionament del PSC davant aquest atzucac, mentre crida l’atenció la fugida endavant de Mas-Junqueras, així com la greu irresponsabilitat del PP en aquest procés, que ni escolta ni vol escoltar el clam de la ciutadania de Catalunya. Tanmateix, si volem evitar els errors del procés estatutari i malgrat la malaguanyada sentència constitucional, la sortida només vindrà de nou de la mà del diàleg i l’entesa. No es pot entendre la política democràtica d’una alta manera.

El PSOE, possible alternativa al govern espanyol, ha mogut fitxa en proposar una reforma constitucional d’orientació federal, impensable fa quatre dies. Resta per veure què són capaces d’oferir la resta de forces polítiques, a banda del seu enrocament obstruccionista i ineficaç.

Advertisements

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

w

Connecting to %s