De lin e de lan

Injusta desigualtat

Era nòsta ei ua des societats mès desiguals d’Euròpa, a on, per tant, era diferéncia entre era minoria mès arrica e es praubi cada còp mès nombrosi e empraubidi ei devenguda ua henerècla que semble lèu lèu insauvabla, ath delà incrementada enes darrèri ans de crisi e de mesures injustes que sagen de hèr-la front damb es vielhes recèptes dera economia especulativa e consumista, ath marge dera persona ara quau aurie de servir coma esturment der orden sociau. Eth cambi de paradigma politic ven motivat, en bona part, pera incapacitat des podèrs publics entà revertir aguesta situacion tan fotuda. E non digui que sigue facil. Sòrt n’auem, fòrça viatges, der hilat assistenciau que pare eth còp de fòrça familhes que suberviuen ara intempèrie sociau. Iniciatives coma era campanha deth Gran Recapte dera Fondacion deth Banc des Aliments e er esfòrç d’entitats coma Caritas qu’i ajuden a amiar-la a tèrme, e d’autes de semblantes damb eth trabalh que tostemp prèsten es Servicis Sociaus, servissen entà aquerir-ne consciéncia, prumèr; e sajar-ne de dar un còp de man, dempús, laguens deth sòn limitat volentarisme, sense desbrembar qu’era desigualtat non ei pas un hèt naturau, senon frut d’ua injustícia estructurau, perque arrés non pòt meritar ua vida sense poder minjar ne garantir as sòns hilhs ua educacion e un futur dignes. Compartim ua responsabilitat, de diferents grads, en tot depéner dera situacion de cadun, mès ath dauant d’aguesta realitat, er individualisme actuau pòt quèir ena temptacion dera indiferéncia, sense compréner que, ne que sigue per pur e paradoxau interès, ua societat desigual, damb ua coesion fèbla, ei mens prospèra. Ara qu’em as pòrtes de Nadau, rebrembi, coma desencusa, es paraules deth teològ Javier Vitoria, que mos animaue, en ua trobada recenta de Cristianisme e Justícia, a ua solidaritat autentica (no pas en dar aquerò que mos sobre), pr’amor que “un cristianisme fidèu a Jesús de Natzarèth includís era luta pera justícia”. Tota ua demana critica e, sustot, exigenta!

(DIARI SEGRE, 29 de noveme de 2014)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s