De lin e de lan

50 ans

Miei sègle a passat d’ençà que Baquèira-Beret dauric es pòrtes damb era inauguracion deth prumèr telesèra. Er esfòrç prèvi des prumèri trabalhadors entà mete’c tot en plaça comencèc a aufrir tot un camp de possibilitats en gòi der espòrt blanc, que, en fin, a suposat ua transformacion dera val que l’acuelh en pas lèu lèu sense continuïtat d’ua economia agricòla a ua de servicis, sense desbrembar, peth miei, era contribucion dera industria idroelectrica e, mès abantes, dera economia comerciau de frontèra, encara vigenta. Era expansion vint ans mès tard entà Beret e Argulhs e, ja enes ans novanta, tath Palhars, consolidada dempús, damb tecniques coma era dera nhèu cultivada, li dan aué un nau impuls a trauèrs d’ua fòrta inversion en mès remontadors e pistes, que somen 153 quilomètres esquiables e apontèlen era estacion coma era mès subergessenta d’Espanha e ua des mielhors d’Euròpa, com diden es entenudi. En brac: era multiplicacion per cent des sies trabalhadors iniciaus, pendent aguest temps, permet hèr-se ua idèa deth progrès artenhut. Aguest progrès explicite tanben era volentat configuradora der òme en disposar dera natura (aguest corròp de montanhes, prats, rius e nhèus) en profit des interèssi dera sua libertat e prosperitat, en tot hèr d’aguest món non sonque un caòs e un lòc inospit, senon un sistèma articulat e daurit as bones possibilitats dera persona. Eth sòn projècte rasoat ei principi d’accion transformadora, com auem vist e voleríem projectar encara mès, de forma conscient, sostenibla e morau, ath temps que, en un camin d’anada e tornada, aguesta madeisha natura se mòstre damb era sua lei pròpria, qu’auem de respectar per mor deth dinamisme que la constitusís, a on eth miei ei dejà vengut fin, perque era encara mos sosten.

(DIARI SEGRE, 13 de deseme de 2014)

 

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s