De lin e de lan

Caçaires ena nhèu

Cazadores en la nieve (editoriau Versátil) ei ua novèlla cuerta, intensa, viua, d’estil clar, dirècte, mès tanben precís e incisiu, damb aqueth ton de mala vida que tan ben sap transméter er escrivan José Luis Muñoz, que l’acabe de presentar en Bossòst, d’a on ei vesin. Damb er ofici aquerit ath long deth temps (aguesta ei era sua 42au òbra), era istòria dera prumèra novèlla nera contemporanèa ambientada ena Val d’Aran transcorrís per miei d’escènes parallèles entre eth guàrdia civiu experimentat ena luta contra eth terrorisme e eth forastèr misteriós que lieg a Thomas Mann. Andús se tròben en bar deth centre deth pòble, obligat punt de trobada des personatges tanben restacadi damb aguesti dus antagonistes enquia un finau dubèrt e esperançat. Era vida de pòble, a on tot se sap, s’analize e se comente, entore ua atmosfèra pesanta, densa, coma era nhèu apilerada enes losats e es carrèrs pendent aguesti dies duri d’iuèrn en qué se succedissen es hèts d’amor, mòrt e venjança. Non ei ua novèlla amabla aguesta, perque, totun, era vida non n’ei, damb es sues lèrmes, penes e lhocaries, mès tanben s’i dan cita eth plaser, er afècte e, ai!, er erotisme, totun dangerós, dilhèu destructiu, atrèt pera natura que cride ara natura des sòns òmes e hemnes. Istòria d’amor e caça fortius, enes bòsqui de Baish Aran, damb eth paratge de Còth de Barètja coma escenari privilegiat, Cazadores en la nieve met de relèu tanben, ath delà dera psicologia trabalhada des personatges, er artefacte literari que, en si, constitusís era Val, mès enlà deth paisatge idilic ath quau mos i an volut abituar, mès que Muñoz transgredís damb nòta.

(DIARI SEGRE, 15-4-2016)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s