De lin e de lan

Mozart en Tolosa

Caplòc occitan, ua des mès subergessentes de França, Tolosa ei era ciutat mès propèra damb era quau compde era Val d’Aran. Devenguda, entàs aranesi, en centre medicau de referéncia, conforme tanben, per aguesta proximitat e ua comunicacion fòrça mès fluïda e segura qu’era deth costat espanhòl, ua destinacion de dimenjada avienta entath gaudi comerciau e autant culturau, mès enlà dera sua potenta indústria dera aviacion e des estudis superiors, per exemple musicaus fòrça reconeishudi en món. De hèt, de musica voi parlar, pr’amor qu’eth centre Halle aux grains, laguens deth cicle de Les grands interprètes, damb eth patrocini der Ajuntament e tanben de diuèrses empreses (fòrça impensable en casa nòsta), mos acabe d’aufrir un concèrt de Mozart damb era direccion de Marc Minkowski e eth sòn grop de Les Musiciens du Louvre, acompanhadi peth Còr de Cramba deth Palai dera Musica Catalana. Eth Testament de Mozart amasse ua seleccion de pèces dera darrèra etapa deth compositor de Salzburg (Requiem, La clemenza di Tito, Era flaüta magica, eth Concèrt entà clarinet e orquèstra, KV 622…), interpretades ara manèra istorica e de forma precisa, dramatica quan cau, atau coma caracterize ad aguest grop, a on “er oient ei tocat en sentiment”, paradigma dera musica deth Classicisme, segontes ensenhe eth recentament desapareishut Nikolaus Harnoncourt, gran ermenèuta musicau, que Minkowski rebrembe abantes deth concèrt, en aguesta sala plan peculiar, exagonau e, coma non pòt èster d’ua auta forma, de malon arròi tolosenc, un antic mercat de gran, coma eth sòn nòm indique, e actuau sedença dera Orquèstra Nacionau deth Capitòl. E Mozart, tan apròp.

(DIARI SEGRE, 30-4-2016)

Daissar una responsa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Cambiar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Cambiar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Cambiar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Cambiar )

Connecting to %s